De groenste wijk van Leiden

  Bekijk ook de aparte website 'Merenwijk in beeld' met heel veel foto's over de wijk.

HMB een tafel vol taartEen tafel vol taart!Tijdens het wijkfeest op 25 september was ook Heel de Merenwijk Bakt. Het idee voor de taartenbakwedstrijd kwam van Paulo, uit de leerlingenraad van de Zijlwijkschool. Daarna werd het door onze voormalige wijkbakker Christiaan de Witt uitgewerkt tot een uiterst serieuze competitie. Als derde jurylid werd Bertho van Winkel ingeschakeld – een leraar banketbakken, die volop ervaring heeft met bakwedstrijden.

De tafel was gedekt, de juryformulieren lagen klaar en vanaf 10 uur konden de vijftien deelnemers hun taarten brengen. Om de spektakelstukken ongeschonden in het pop-up museum te krijgen, zorgde hier en daar al voor de nodige spanning. Gelukkig was de Engelse Fog-taart helemaal heel en bleef het bij vlekken in de trui!

Elke taart kreeg een nummer, zodat de jury geheel onafhankelijk aan de slag kon, terwijl de deelnemers in een gezellige sfeer het oordeel van de jury afwachtten. De taarten werden aangesneden en geproefd, ook snijdbaarheid bleek een belangrijk element in de waardering. De jury maakte voor elke taart een juryrapport, met een beoordeling van smaak, vormgeving, originaliteit en meer.

En dan… de uitslag.

MerrenwijkMagazineTijdens de vele feestelijkheden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Merenwijk is het Merenwijk Magazine gepresenteerd. In dit dikke magazine staan prachtige verhalen over heel bekende en minder bekende Merenwijkers die dit stadsdeel maken tot een plek waar het fijn is om te wonen.

Als het goed is, heeft elk huishouden in de Merenwijk dit magazine in de brievenbus gekregen.
Op de foto de feestelijke onthulling van het magazine. Bekijk met dit filmpje (van 5 minuten) nogmaals de onthulling van het magezine, plus de toespraakjes die daarmee gepaard gingen.


feestprogrammaDe feestelijkheden rond het 50-jarig bestaan van de Merenwijk bleven ook de afgelopen dagen maar groeien. In de prachtige folder die bij elk Merenwijkse huishouden is bezorgd, staan 42 activiteiten genoemd, maar inmiddels zijn dat er 53 geworden.
Kijk op deze online presentatie van alle programma-onderdelen.

Er zijn ook enkele kleine wijzigingen op het programma zoals dat op de gedrukte flyer staat.
- Kindertheater Ploef (nummer 29) is niet op het Koolwitjespad, maar bij het Meikeverpad (parkje tussen de Broekweg/Velden/Grassen)
- Korfballen (36) is voor kinderen van 2-4 jaar, 4-6 jaar en van 6-9 jaar
- Flessenvoetbal (10) kan helaas niet doorgaan

Op zaterdag 25 september vieren we dat de Merenwijk 50 jaar bestaat. Door de hele wijk heen zijn er festiviteiten. Wat allemaal, waar precies, hoe laat en voor wie? Het is echt te veel om hier op te noemen! Daarom is er op drie verschillende manieren een overzicht gemaakt.

1. Een downloadbaar digitale overzicht met plattegrond; handig om op je smartphone bij de hand te hebben.
2. Een kaart van de Merenwijk, zoals die in het programmaboekje te vinden is.
3. Een schematisch overzicht met alle tijden, plaatsen, ook uit het programmaboekje.

dans 1Speciaal voor de 50e verjaardag van de Merenwijk hebben twee meiden uit de wijk een dynamische dans bedacht. Hun namen houden ze graag voor zich, maar hun danstalent laten zij breed uitmeten in een filmclip die is gemaakt. Ze dansen op muziek van het nummer Timber van rapper Pitbull, maar de choreografie, dus de dansbewegingen, hebben ze zelf bedacht.

Op het filmpje doen zij de dans voor de deur van hun school de Dukdalf. Die film is hier op Youtube te vinden. Zo kan iedereen er alvast van leren. Het resultaat daarvan gaan we zien op zaterdag 25 september. De danseressen vertonen dan hun kunsten opnieuw op het schoolplein van De Dukdalf om 10 uur en om half elf, en 's middags om 16 uur en om half vijf. Iedereen mag dan meedoen.

dans 2

RadioMerenwijkDe Merenwijk heeft al lang geen eigen kabel-tv netwerk meer, maar krijgt tijdelijk wel een eigen radiozender. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de wijk is "Radio Merenwijk" ontstaan. Alleen 'live' te beluisteren in het popup museum, op vrijdag 10 en 17 september van 10-12 uur. Maar ook alvast op woensdag 1 september, vanaf 20:30 uur. Kom gerust langs met verhalen. En beluister nu alvast een korte toelichting op deze bijzondere radiozender: https://youtu.be/8iYY_j7YmHA

[ UPDATE ] De eerste radio-uitzending is inmiddels geweest. Het was een vrolijk gebeuren. De uitzending van twee uur is in zijn geheel terug te luisteren via deze link.