De groenste wijk van Leiden

  Bekijk ook de aparte website 'Merenwijk in beeld' met heel veel foto's over de wijk.

onthullingDe Merenwijk heeft er een kleine maar fijne ontmoetingsplek bij: de 'social sofa' in het wijkpark, bedacht, gemaakt en geplaatst ter gelegenheid van 50 jaar Merenwijk. Deze oerdegelijke bank is dinsdag 9 november onthuld en in gebruik genomen. Hij staat langs het Molenaarspad, ter hoogte van de Regenboogkerk, en biedt een rustgevend uitzicht op open ruimte, water en de boompartijen bij de kinderboerderij. Het idee voor deze bank kwam uit de Wijkvereniging Merenwijk en de uitvoering werd mede mogelijk gemaakt door het WOZ-fonds.

Vrolijk ontwerp

Eerder dit jaar hield de wijkvereniging een ontwerpwedstrijd: wie maakt het leukste ontwerp voor deze bank? De duidelijke winnares werd Marjan Peeters, die vanuit het flatgebouw met haar woning zicht heeft op de nieuwe ontmoetingsplek. Zij maakte voor het ontwerp van de social sofa gebruik van de 'doedels' die zij tijdens haar creatieve activiteiten soms al maakte. Deze doedels – betekenisloze maar vrolijke vormen – zijn uitgevoerd in mozaieksteentjes in veertig verschillende kleuren.

Plezier beleven

Het realiseren van het ontwerp, dus het plakken van vele duizenden mozaieksteentjes, is gebeurd in buurthuis Op Eigen Wieken. Aanvankelijk bestond de vrees dat er niet voldoende menskracht zou zijn om al die steentjes keurig volgens ontwerp te plakken. Later bleek dat, wie nog wilde meedoen met plakken, haast moest maken. De 'beplakploeg' heeft veel plezier beleefd aan het werk. De bank staat nu te wachten tot Merenwijkers plezier gaan beleven aan mede-bankzitters en het uitzicht dat deze ontmoetingsbank biedt.

beplakploeg smallDe beplakploeg, met links vooraan ontwerpster Marjan Peeters. (klik voor een grotere foto)