De groenste wijk van Leiden

  Bekijk ook de aparte website 'Merenwijk in beeld' met heel veel foto's over de wijk.

HMB een tafel vol taartEen tafel vol taart!Tijdens het wijkfeest op 25 september was ook Heel de Merenwijk Bakt. Het idee voor de taartenbakwedstrijd kwam van Paulo, uit de leerlingenraad van de Zijlwijkschool. Daarna werd het door onze voormalige wijkbakker Christiaan de Witt uitgewerkt tot een uiterst serieuze competitie. Als derde jurylid werd Bertho van Winkel ingeschakeld – een leraar banketbakken, die volop ervaring heeft met bakwedstrijden.

De tafel was gedekt, de juryformulieren lagen klaar en vanaf 10 uur konden de vijftien deelnemers hun taarten brengen. Om de spektakelstukken ongeschonden in het pop-up museum te krijgen, zorgde hier en daar al voor de nodige spanning. Gelukkig was de Engelse Fog-taart helemaal heel en bleef het bij vlekken in de trui!

Elke taart kreeg een nummer, zodat de jury geheel onafhankelijk aan de slag kon, terwijl de deelnemers in een gezellige sfeer het oordeel van de jury afwachtten. De taarten werden aangesneden en geproefd, ook snijdbaarheid bleek een belangrijk element in de waardering. De jury maakte voor elke taart een juryrapport, met een beoordeling van smaak, vormgeving, originaliteit en meer.

En dan… de uitslag.

De eerste prijs ging naar de kwarktaart van Sytske van der Sluis. “Een mooie mix van gember, mango, limoen en passievrucht. Heel goed afgewerkt met in het midden de cijfers 50”, aldus de jury.

De tweede prijs werd gewonnen door Isabel Snijder. Zij maakte een bijzondere taart van 3x 9 witte chocolade bollen, gevuld met bavaroise.

De derde prijs was voor Kholoud Al Shaib, voor haar fraaie chocolade taart met sinaasappelsmaak. “Mooi met letters afgewerkt”, aldus de jury.

Voor de toeschouwers volgde daarna het mooiste deel van de ochtend: alle taarten mochten geproefd worden.

HMB eerste prijsEerste prijs

HMB tweede prijsTweede prijs HMB derde prijsDerde prijs HMB de jury aan het werkDe jury aan het werk