De groenste wijk van Leiden

  Bekijk ook de aparte website 'Merenwijk in beeld' met heel veel foto's over de wijk.

De Merenwijk bestaat nu 50 jaar. Een halve eeuw is nog niet echt oud, maar de wijk kent natuurlijk toch al de nodige historie. Hieronder staan 25 quiz-vragen, ter lering en vermaak. Geef eerst zelf antwoorden, en check tenslotte het resultaat bij de antwoorden die hier staan.

 1. In de Merenwijk hebben we een pontje naar de overkant van De Zijl, hoe heet de schipper, die bijna iedereen kent, van dat pontje?
 2. Voordat De Kopermolen werd geopend waren er al een paar winkeltjes in de Merenwijk, in welke straat?
 3. De sub-wijken in de Merenwijk zijn op één na vernoemd naar een water, welke 3 zijn dat?
 4. Hoe heet het restaurant op de kinderboerderij?
 5. In de Arendshorst is er in de zeventiger jaren een bekende popband gevestigd. In de categorie glamrock. Welke?
 6. Het gedeelte van het Merenwijkpark aan de noordwestkant van de Broekweg is enigszins geaccidenteerd. Hoe komt dat?
 7. Welke internationale organisatie, die in sommige kringen verdacht is omdat het een invloedrijk netwerk zou zijn die de wereld bestuurt, bleek geregistreerd te zijn in de Merenwijk? Onder dezelfde naam organiseren ze conferenties.
 8. De Merenwijk kent vele NL-bekende personen, bijvoorbeeld de directeur van de wielerploeg Jumbo-Visma. Hoe heet hij?
 9. Wat is de naam van de eerste supermarkt die in de Kopermolen gevestigd was?
 10. Welke regionale krant, die niet aan Leiden is gekoppeld, werd in de eerste jaren van de Merenwijk in de Kopermolen verkocht?
 11. De gemeente Teylingen bedacht om aan de noordkant van de Merenwijk een jachthaven te bouwen. In het weiland naast de Broekweg vond een drukbezochte manifestatie plaats tegen dat idee. Op de manifestatie maakte Ron Hillebrand, oud-wethouder van Leiden en op dat moment fractievoorzitter in de Provinciale Staten bekend dat zij daar een stokje voor zouden steken. De jachthaven is er ook niet gekomen. In welk jaar was dat?
 12. De Broekweg kwam oorspronkelijk niet uit de stad Leiden. Waar kwam de weg wel vandaan?
 13. De inwoners van de Karpers en de Forellen zijn pas vanaf 1-1-84 inwoners van Leiden. Door een grenscorrectie met welke gemeente?
 14. Historisch heeft de Slaaghsloot een weinig vleiende bijnaam. Welke?
 15. De eerste paal voor de Merenwijk werd geslagen door de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op 12 mei 1970. Wat is zijn naam?
 16. Wat is de naam van de wethouder die de plannen voor onze wijk in de Gemeenteraad verdedigde.
 17. Over de Slaaghsloot ligt een nutteloze brug. Welke bestemming had deze brug oorspronkelijk?
 18. In de kinderboerderij is een ooievaarsnest, waar 10 jaar terug een camera op is geplaatst, waardoor je het broedproces kunt volgen. De camera kwam tot stand door een stichting die fondsenwerving deed (de Stichting is inmiddels opgeheven) voor de kinderboerderij en natuur- en milieueducatie. Wat was de naam van de stichting?
 19. Nu zouden we zeggen dat onze wijk een bloemkoolwijk is vanwege de structuur. Die term bestond echter toen nog niet, welke term werd er wel gebruikt?
 20. Op 31 oktober 1971 om half acht in de ochtend in dichte mist rijdt de eerste bus de Merenwijk in. Onze wijk heeft openbaar vervoer. Hoe heette de busmaatschappij destijds?
 21. Voordat de buslijn werd geopend opperde iemand: ‘’In de Merenwijk kun je wel naar de hemel, maar niet naar de stad’’. Naar wat wordt verwezen in deze uitspraak?
 22. Onze wijk kent ook kunst. Bij de Regenboogkerk, aan de rand van het wijkpark, staat een door een bijl doorkliefde steen. Hoe heet de kunstenaar die dit werk maakte.
 23. De Ketelmeerlaan is afgegraven zodat er een soort plein is ontstaan om de verbinding met de Slaaghwijk te realiseren. Waarop was de oorspronkelijke Ketelmeerlaan aangelegd?
 24. Het afgraven van de Ketelmeerlaan was onderdeel van een grote opknapbeurt van de flats en de Kopermolen in de jaren negentig. De bekendste architect van Leiden, Naturalis en Achmea bijvoorbeeld zijn van zijn hand, was hierbij betrokken. Hoe heet hij?
 25. Ook de Merenwijk werd aangesloten op de kabel in 1974. Door een eigen Stichting. Wat was de naam van de Stichting?

De quiz is samengesteld door Peter Schipper en Gerard van Hees, beiden Merenwijkers, met dank aan Arie Korteweg, ook Merenwijker en schrijver van Geschiedenis Dichtbij, De Merenwijk te Leiden vóór de bouw, erna en nu (ISBN/EAN 978-90-71256-01-1).