De groenste wijk van Leiden

Tweets over de Merenwijk

De ontwikkeling van de Leidse Ring Noord is met een jaar vertraagd. De reden is dat diverse projecten rondom die Ring veel complexer blijken dan gedacht. Het gaat onder meer om de ontwikkeling van het Kooiplein, maar ook het busstation bij Leiden CS. De aanleg van de Ringweg was eerder reden om juist versneld het fiets- en voetpad over de Zijlbrug aan de noordkant op te heffen

Ringweg noordDe Leidse Ring Noord bestaat uit de ombouw van de Willem de Zwijgerlaan tot een 'stadsboulevard' waar auto's 70 km per uur mogen rijden, maar dan inclusief de route over de Zijlbrug de polder in én via de Schilpholweg en Plesmanlaan richting A44.

De gemeente Leiden kondigde deze vertraging onder meer aan in haar digitale nieuwsbrief Stadsnieuws en op haar website. In die nieuwsbrief en het bericht op de website komt het woord 'uitstel' niet voor – er wordt slechts gesproken over een 'nieuwe planning'. Wel is er een verwijzing naar een brief aan de gemeenteraad. Daarin wordt wel gesproken over 'later dan gepland' en '(enig) uitstel', maar er worden ook concrete data genoemd: niet meer eind 2018, maar 'najaar 2019'.

In het proces rond de vorming van een nieuw centrumgebied voor de Merenwijk is er maandag 22 oktober een belangrijke voortgangsbijeenkomst. De zes deelgroepen die er onder de hoede van de wijkvereniging zijn ontstaan doen dan verslag aan elkaar. Tevens vertelt Gijsje Jacobs meer over de aanpak door de gemeente Leiden en iets over het resultaat van de enquete (die nog tot en met zondag 21 oktober via deze link is in te vullen).

De zes themagroepen gaan met de nieuwe informatie door met hun denk- en overlegwerk en vier weken later wisselen zij weer onderling informatie uit. De zes themagroepen bogen zich over deze onderwerpen:

  • hart van de wijk
  • winkels en voorzieningen
  • wonen en leven
  • groen, duurzaamheid
  • bereikbaarheid
  • zzp'ers

De bijeenkomst is op maandag 22 oktober om 20 uur in buurtcentrum Op Eigen Wieken. Wie ook zou willen meedenken en -werken binnen een van de groepen, kan zich maandag alsnog aansluiten.

wei kagerzoomDe gemeente Teylingen heeft de laatste hand gelegd aan het definitieve plan voor de Kagerzoom. Volgens voorlopige berichten zal eind oktober een inloopochtend/avond worden georganiseerd, zodat iedereen kennis kan nemen van het plan waarmee men natuur en recreatie wil versterken in het door Merenwijkers zo geliefde gebiedje ten noorden van de wijk. De gemeente Teylingen zal hierover nog communiceren.

kinderactie herfst2018Tijdens de herfstvakantie zijn er in de bibliotheek in de Merenwijk diverse activiteiten voor kinderen. De activiteiten zijn gratis en aanmelden vooraf is wel handig maar niet verplicht. Het gaat om de volgende activiteiten:

  • maandag 22 okt. 14:00 - 15:30, Kinderkunst: creatieve workshop voor kinderen van 7 - 12 jaar.
  • woensdag 24 okt, 14:00 - 15:30, Het i-Lab komt naar je toe, voor groep 4 - 7 jaar en 8 - 12 jaar.
  • vrijdag 26 okt. 14:00 - 15:30, Peuterdanspret, dansen voor peuters van 2 - 4 jaar.

Opgeven vooraf is gewenst en dat kan bij de balie van de bieb aan de Rosmolen 4.

bouwplekkenNieuwe woningen bouwen in het centrum van de Merenwijk mag wel, maar dan bij voorkeur bovenop het bestaande winkelcentrum of op de parkeerplaatsen, maar zeker niet richting wijkpark. Deze opvatting leeft sterk in de wijk, zo bleek op de inloopbijeenkomst die de gemeente Leiden op maandag 8 oktober verzorgde in De Regenboog. Circa 160 mensen kwamen hun mening geven door het plakken van gekleurde stickers op grote informatievellen.

Leuker, veiliger, duurzamer

Deze opvatting over bouwen zal geen verrassing zijn voor wie zijn oor de afgelopen weken te luisteren legde of enkele websites en sociale media raadpleegde. Maar er leven nog veel meer ideeën, zo bleek uit het 'stickers plakken'. Ideeën om het winkelcentrum en het hele hart van de Merenwijk leuker, veiliger of duurzamer te maken.

intercultureel wijkfeest
Slechts 10 dagen ná 3 oktober wordt het ontzettend gezellig in de Merenwijk: er is dan een intercultureel wijkfeest. Nu eens niet 'witte Hollanders' die 'nieuwe medelanders' uitnodigen, maar eerder andersom. Organisatoren zijn Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Irakese organisaties. Plus de oecumenische geloofsgemeenschap De Regenboog, maar het feest is in de zaal van de Turkse arbeidersbeweging HTIB, Eksterpad 4.

Het wordt een feestelijke bijeenkomst waar van alles kan en niks móet - ontmoeten dus. Dat gaat gepaard met muziek, zang, dans, eten en drinken. Meedoen kost alleen maar wat tijd, want de toegang is gratis. "U zult er vele Merenwijkers ontmoeten en kunt een praatje maken met mensen die u misschien anders niet zo snel zult spreken", aldus de uitnodiging. Het feest (mét hapjes) begint om 18:30 uur en duurt tot 23:30 uur.

 

 

 

buurtbijeenkomst energieWie in de Merenwijk heeft zijn huis heel goed geïsoleerd of op een andere manier zijn woning duurzaam verbeterd? En wie wil aan zijn wijkgenoten laten zien hoe dat uitpakt? Meld je aan voor de Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november.

In de Merenwijk doen al diverse mensen mee met de Duurzame Huizenroute, zo meldt de nieuwsbrief van de werkgroep. "Tijdens de duurzame huizenroute kun je vragen stellen aan mensen die je voorgegaan zijn: wie heeft de maatregelen uitgevoerd? Was je tevreden? Waarop moet ik letten? Heb je subsidie gekregen? Kortom een prima manier om je te informeren over de mogelijkheden."

In de nieuwsbrief (hier helemaal te lezen of downloaden) staat ook meer info over de kosten van vloerisolatie en mogelijkheden om zowel groepskorting te krijgen als een subsidie van de gemeente. Wie hierover meer wil weten, kan zich wenden tot de werkgroepn, email .

De werkgroep Reanimatie & AED’s Merenwijk organiseert weer twee reanimatiecursussen in de wijk. Deze zijn op donderdag 11 en 18 oktober van 19:30 tot 22:00 uur in buurtcentrum Op Eigen Wieken. Gecertificeerd instructeur Kees Hartog leert deelnemers in 2,5 uur hoe je een slachtoffer veilig benadert, het bewustzijn vaststelt en adequaat reanimeert. Omgaan met een AED is ook onderdeel van de training. De cursus is zowel voor beginners als gevorderden. Aanmelden is verplicht.