De groenste wijk van Leiden

Waar haalt de Merenwijk zijn energie vandaan als gas niet meer mag of kan? Misschien wel uit de Zijl of de Kagerplas en misschien uit de diepe ondergrond of van de waterzuivering. En wie op zijn eigen dak geen zonnepanelen kwijt kan, kan daar toch slim in investeren. Dit alles dankzij het werk van het bewonersinitiatief Duurzame Energie Merenwijk (DEM).

December markeerde een doorbraak voor dit bewonersinitiatief: wijkvereniging Merenwijk heeft DEM een overbruggingsfinanciering van € 2000 toegekend. Het geld is een lening en bedoeld om vast aan de slag te kunnen gaan tot – zo hoopt DEM – de subsidie van de provincie Zuid-Holland dit voorjaar wordt toegekend.

Stichting DEM is het afgelopen jaar druk bezig geweest om een goed doortimmerd projectplan te maken: wat gaan we precies doen om de energietransitie in onze wijk te versnellen en hoe gaan we dat aanpakken? Voorzitter Tjitske Veldkamp: “Het is voor ons een enorme opsteker dat de wijkvereniging vertrouwen heeft in ons plan. De lening voelt als een kwaliteitsstempel.” DEM heeft een deel van de lening al ingezet om een stichting op te richten en te investeren in de bouw van een website.

lijnennetkaartje arrivaSinds begin december 2018 rijdt de bus weer een dubbel rondje door de Merenwijk: linksom en rechtsom. Fijn! Maar wat is precies het verschil tussen lijn 3 en lijn 4? Waar gaat lijn 3 naartoe en hoe rijdt die, en waar brengt lijn 4 ons heen? Busbedrijf Arriva heeft er een vrijwel onnavolgbaar zoekplaatje van gemaakt.

[UPDATE] Naderhand is de lijnennetkaart van Arriva aangepast. Nu rijden lijn 3 en lijn 4 beide naar station De Vink. Hiernaast staat de nieuwe versie van de lijnennetkaart. Klik erop voor een grotere versie. Onderaan dit artikel staat ook een grotere versie. [einde update]

'Halte Merenwijk'

Arriva meldt op zijn website het volgende: "Lijn 3 rijdt na de halte De Rode’s linksaf naar de halte Merenwijk en rijdt vanaf hier verder als lijn 4. Lijn 4 rijdt de ronde door de Merenwijk in omgekeerde richting en rijdt vanaf de halte Merenwijk als lijn 3 naar Leiden Centraal." Is dit duidelijk? Let op: "halte Merenwijk" is de halte bij de Bessen, ofwel dichtbij het spoor.

vuurwerkopruimenmOp 1 januari om 13.00 uur gaat een groepje vrijwilligers het afval van vuurwerk opruimen rond de Broekpleinscholen.
Startpunt is de sporthal aan het Broekplein. In een uur willen we zoveel mogelijk verzamelen.
Wil je meedoen? Aanmelden kan bij . Wij beschikken over het werkmateriaal.

Uit het (voorlopige) gebiedspaspoort blijkt dat de gemeente goed geluisterd heeft naar de bezwaren die Merenwijkers hebben tegen hoogbouw en bouwen in het groen. Dat vindt de wijkvereniging Merenwijk, zo bleek op 18 december tijdens een bijeenkomst van de verschillende werkgroepen die zich bezighouden met de ontwikkeling van een nieuw 'hart voor de Merenwijk'.
Update: bekijk of download het verslag van deze bijeenkomst (pdf 290 kB).

Te klein gebied

Een groot bezwaar is wel dat het 'plangebied' nu te strak begrensd is: alleen het winkelcentrum met de parkeerplaatsen er omheen plus de Papiermolen. Beter is als ook de Ketelmeerlaan en het parkeerterrein voor de apotheker erbij worden betrokken, evenals wijkcentrum Op Eigen Wieken, het wijkpark en de kinderboerderij. Nog beter zou zijn om een koppeling te maken met verbetering van de Slaaghwijk.

3D-weergave met hoogtes

De werkgroep Groen heeft namens Wijkvereniging Merenwijk een reactie gegeven op de meest recente plannen voor Kagerzoom. Die konden worden bekeken tijdens een drukbezochte inloopavond in Warmond op 6 december.

181206 inloopavond

Onze reactie, zoals verstuurd naar projectleider Bart van Dijk:

Allereerst zijn we blij dat er een impuls wordt gegeven aan de natuur en lokale recreatie in Kagerzoom. Zoals: 

  • nieuwe wandelpaden en laarzenpaden, om wandel- en fietsrecreatie wat meer uit elkaar te trekken en wandelaars meer ruimte te geven voor natuurbeleving
  • extra bankjes en picknickbanken
  • natuurvriendelijke oevers
  • kruidenrijk grasland met mozaiekbeheer
  • plasdraszones
  • blijvend beheer door verschillende dieren (kinderboerderij, Warmerdam, Juffermans).

We hebben daarnaast ook nog een aantal zorgen en aandachtspunten.

uitgangspuntenkaartHet nieuwe hart van de Merenwijk wordt gezellig, met meer groen en meer zitplekken. Er komen circa 150 woningen bij, maar er wordt niet gebouwd in het wijkpark. Er mag één woontoren bij komen, net zo hoog als de toren die er nu staat. Bovenop het winkelcentrum komen een of twee extra bouwlagen, maar middenop tot wel acht etages. Auto's moeten uit het zicht, liefst ondergronds. Dit schrijft de gemeente Leiden in zijn 'gebiedspaspoort' voor de Merenwijk. Nu mogen de Merenwijkers reageren, waarna de gemeente de plannen kan aanpassen.

In deze eerste versie van het gebiedspaspoort zijn de resultaten verwerkt van de enquetes die zijn gehouden in de Merenwijk en andere vormen van het raadplegen van bewoners. Deze volksraadpleging kwam na de storm van protest tegen een eerder plan om een of meer heel hoge woontorens te bouwen bij de Kopermolen en in het wijkpark. Bekijk of download ook het verslag van dit proces (pdf, 25 pagina's).

Niet alleen het winkelcentrum

Nu kijkt de gemeente wat breder: niet alleen het winkelcentrum behoeft opgeknapt, maar het hele gebied daar omheen. Kortom: het hele hart van de Merenwijk. Het wijkpark hoort er echt bij, net als de kinderboerderij, de weekmarkt, wijkcentrum Op Eigen Wieken en de woonbuurten er direct omheen. Ook de taal is aangepast: in plaats van een 'participatietraject' is nu sprake van 'denk-en-doe-mee'.

Ambities en uitgangspunten

In het gebiedspaspoort formuleert de gemeente nu 'ambities' en 'uitgangspunten'.

De gemeente Leiden heeft vandaag, 13 december, een nieuw gebiedspaspoort voor de Merenwijk gepresenteerd. Daar zit een kaart bij met voorstellen hoe winkelcentrum de Kopermolen en directe omgeving kunnen veranderen: met drie of acht bouwlagen bovenop het winkelcentrum en een woontoren los daarvan. Die kaart is erg klein, en de lettertjes zijn heel dun. In dit artikel zijn delen van die kaart uitvergroot weergegeven. Ook de toelichting (de legenda) is hier beter leesbaar.
Klik telkens op een afbeelding voor een vergrote versie, die opent in een nieuw tabblad van de browser.

1. De legenda (toelichting) (zonder verdere vergroting)

legenda

 

2. De situatie in de buurt van de Chinees en Albert Heijn:

bovenop bouwen small

 

3. Kern van het winkelcentrum:

hart small

 

4. Plekken voor hoge bebouwing:

hoge nieuwbouw small

 

5. In de buurt van Lidl: (is geen verdere vergroting van)

bij lidl small

kagerzoom planDe plannen die de gemeente Teylingen heeft voor de ontwikkeling van het gebied Kagerzoom zijn nu verder uitgewerkt. Op de website kagerzoom.info is alle informatie daarover te vinden. Deze site biedt ook de mogelijkheid om online een reactie te geven. Te zamen met de reactie die los kwamen tijdens de informatieavond op 6 december zal de gemeente het plan misschien iets aanpassen.

Het maken van goede plannen voor het gebied Kagerzoom vergt een bijzondere aanpak. Het hele gebied ligt in de gemeente Teylingen, maar het zijn vooral Merenwijkers en andere inwoners van Leiden die gebruikmaken van dit gebied. Bovendien lieten eerder dit jaar veel Merenwijkers weten dat het gebied prima is zoals het nu is ("niks maar aan doen"), terwijl de gemeente Teylingen het juist toch wil ontwikkelen, 'om verloedering te voorkomen'. De gemeente Leiden is gevraagd mee te doen aan de plannen, maar is erg terughoudend. Zie ook ons eerdere bericht over de Kagerzoom.

De getoonde afbeelding is een uitsnede uit de complete kaart - een klik op de afbeelding toont een grotere versie. Via Kagerzoom.info is een complete, veel grotere kaart te downloaden.