De groenste wijk van Leiden

skyline leiden2040

groenestad Weergave van de 'verhaallijn' Groene en Gezonde Stad
Leiden bouwt flink: woningen, wegen, af en toe iets groen. Telkens zijn er plannen voor één, twee of drie jaar verder. Maar nadenken over de langere termijn gebeurt ook! Al geruime tijd is de gemeente bezig met 'Visie 2040', ofwel het vormen van een idee hoe de stad er in 2040 uit zal zien. Iedereen mag daarover meedenken. Dus wie meent goede ideeën te hebben over de verdere ontwikkeling van de stad, moet vooral zijn/haar stem nú laten horen.

Door de coronapandemie verloopt het proces rond Visie 2040 anders dan aanvankelijk gedacht. Er was op 27 oktober een 'webtalk', ofwel een online bijeenkomst over de visie. Een film van die webtalk (1 uur, 37 minuten) is alsnog bekijken. Handiger is om eerst zelf de Visie 2040 te downloaden (5,8 MB) en de 32 pagina's met veel afbeeldingen in te kijken. Daarop reageren kan nog tot uiterlijk 11 november. Of lees meer info over de visie op de website van de gemeente Leiden.

Duidelijke keuzes, voorlopig vage invulling

Als het gaat om stedebouwkundige planning, is een 'visie' gewoonlijk nog vrij vaag; er staan misschien wel duidelijke keuzes in, maar concrete beslissingen liggen dan zeker nog niet vast. Er is immers nog veel discussie mogelijk. Vast staan al wel enkele uitgangspunten: 7 'Leidse waarden' en 6 'verhaallijnen'. De zeven Leidse waarden zijn:

  • Kennismaken, delen, overdragen
  • Verbondenheid met elkaar
  • Compact en nabij
  • Groen versterken
  • Historie koesteren
  • Waterstad
  • De stad is van ons allemaal.

De zes verhaallijnen vallen min of meer samen met die waarden.

Enquete

De volgende stap in de wording van de Visie 2040 is het opvragen van reacties van Leidenaren via een enquete. Die enquete is te bereiken via deze link, maar om die enquete te kunnen invullen is het nodig eerst in te loggen of een account aan te maken. Het vergt helaas wat scrollen en klikken om alles te zien te krijgen.

In de huidige versie van Visie2040 speelt de Merenwijk slechts een bijrol. Het kan daarom goed zijn om na te denken over hoe de Merenwijk er over twintig jaar uit zo moeten zien.