De groenste wijk van Leiden

schoonmaakEen enthousiaste groep van 26 vrijwilligers heeft afgelopen zaterdag weer zwerfvuil geruimd in de Merenwijk met meer dan 50 zakken als resultaat. Deze NLDoet actie was georganiseerd door de wijkvereniging Merenwijk.

Er werd niet alleen geprikt rondom de Kopermolen, maar ook in de Horsten en langs de Slaaghsloot.

Voor de vierde keer organiseerde Wijkvereniging Merenwijk deze opruimactie om aandacht te vragen voor het zwerfvuil probleem in de wijk. Deze keer weer onder de vlag van NL Doet. In de weken vóór 11 maart liep het aantal aanmeldingen snel op. Ook nu deden weer nieuwe mensen mee, zoals 3 bewoners van Valkenhof met een begeleidster. Twee jonge gezinnen kwamen spontaan meedoen. Al met erg gezellig, en het weer hielp natuurlijk ook erg mee.

Voorbijgangers spraken hun waardering uit. Soms was er kritiek dat er nog steeds te weinig grote afvalbakken staan op de juiste plekken. De kleintjes zijn zo kapot, en vol, waarna de vogels het afval weer verspreiden. "Wij blijven hameren op slimme plaatsing van vogelwerende bakken, en komen zo ook aan de wens voor minder bakken tegemoet", volgens vicevoorzitter Michel Vorenhout. "Ook horen we regelmatig dat veel bewoners rommel opruimen in hun nabije omgeving". De Wijkvereniging wil dit graag stimuleren en helpt bij het aanvragen van een vuilprikker. “ Het zou mooi zijn als nog meer mensen plekken adopteren waar ze vuil opruimen”, zegt Leonie van Blijswijk van werkgroep zwerfvuil van de Wijkvereniging.

Aan het eind van de actie genoot iedereen van koffie met cake of een krentenbol van de plaatselijke Albert Heijn. Vier vrijwilligers namen een prikker mee om in eigen buurt regelmatig rommel op te ruimen.

Over een paar maanden volgt een nieuwe actie. De datum zal op de website van de Wijkvereniging bekend worden gemaakt.