De groenste wijk van Leiden

schoonmaak sept2017Enkele delen van de Merenwijk zien er weer een stuk schoner uit, na de opruimactie van zaterdag 9 september. Dit was al de zesde keer dat de Wijkvereninging Merenwijk een opruimactie organiseerde. Deze keer haalde een dozijn vrijwilligers samen flink wat vuil op rondom de Horsten, de Molens, het park en het winkelcentrum.

Oude en nieuwe vrijwilligers, waaronder twee jonge kinderen, gingen in hesjes en met handschoenen en grijpers enthousiast aan de slag.

Gelukkig werkten de weergoden mee.
Zij vonden weer rommel van allerlei aard. Bij speelplaatsen raapten ze snoepverpakkingen, zilverpapier en Wicky pakjes. Bij de winkelgalerij ruimden ze plastic zakjes en tassen en sigarettenpeuken op. Ook stopten ze een plantenbak, een wieldop en een setje damesondergoed in hun vuilniszak. In het water van de vijver in het park troffen ze veel ballonnen aan die aan kinderen worden gegeven door een winkelier in de Kopermolen. "Dit is erg schadelijk voor de dieren", zeggen Els Rust en Daniel Siepman. “We willen de winkelketen verzoeken om dit niet meer uit te delen.”

Veel voorbijgangers beamen dat het schadelijk is en de buurt een slordig aanzien geeft. Maar toch gooien nog te veel mensen hun rommel op straat. Vrijwilligers hadden gesprekjes met kinderen die dit wel toegaven en beloofden de volgende keer hun papiertjes in de afvalbak te gooien.
“Het is een zaak van lange adem”, zegt Daniel Siepman. Hij haalt met zijn kano regelmatig vuil uit het water op diverse plekken in Oegstgeest en Warmond. Op youtube laat hij zien hoeveel plastic zakken en snoeppapier verstopt zitten onder mooie slootjes en plassen.

De werkgroep zwerfvuil van de Wijkvereniging Merenwijk stimuleert bewoners om plekken in hun buurt te “ adopteren” en samen regelmatig schoon te houden. Er zijn al zeker negen plekken bekend. Maar ook zonder afspraak zijn er gelukkig vele Merenwijkers die af en toe hun omgeving rommel opruimen.

Volgend jaar volgt weer een grote actie op de Landelijke Opschoondag op 24 maart.