De groenste wijk van Leiden

okkerheide bessen plukkenIn het voedselbos Okkerheide is zaterdag 11 juli een 'proeverij'. Liefhebbers kunnen komen proeven van de bessen en ander fruit die daar afgerijpt door de zon, maar ook van enkele eetbare planten. Er staan bordjes bij de diverse gewassen met meer informatie, maar ook voedselboswachter Tim Seegers is aanwezig voor tekst en uitleg. Meer informatie op de Facebookpagina van voedselbos Okkerheide.

Wie veel meer wil weten over hoe je een voedselbos aanlegt, kan terecht op een extra workshop hierover op donderdagavond 16 juli. Dit is echt een extra workshop, omdat er (te) veel belangstelling was voor een eerder gehouden workshop. Deze workshop is in cultuurhuis De Paulus aan de Warmonderweg 2 in Oegstgeest. Deze bijeenkomst is van 19 - 21 uur. Opgeven is noodzakelijk; dat via de website van voedselbos Okkerheide.

Twee buurttuinen en het voedselbos in de Merenwijk zijn openlijk toegankelijk op zaterdag 20 en zondag 21 juni. In heel Leiden doen twaalf buurtuinen mee aan de 'Open Buurttuinendag 2020'. In de buurttuinen worden altijd bloemen geteeld, en meestal ook wat groente of fruit. In het voedselbos Okkerheide staan zelfs heel veel eetbare gewassen.

Maandag 11 mei hadden de wijkvereniging en de Stichting Broek- en Simontjespolder  in Teylingen een gesprek over Kagerzoom met wethouder Hooij, gemeentesecretaris Covers, de projectleider en de toezichthouder op de uitvoering. Belangrijkste agendapunt was het gebrek aan communicatie over de werkzaamheden.

Merenwijkers zijn de afgelopen weken verrast door het tijdelijk afsluiten van de route rondom het golfterrein, het verwijderen van het schapenweitje en de afsluiting van de Strengen en Tengnagel. Voor het bestuur van Wijkvereniging Merenwijk is dat aanleiding om de gemeente Teylingen te vragen om opheldering. In een lange brief, verstuurd op vrijdag 24 april, vraagt de wijkvereniging om uiterlijk 30 april duidelijkheid te geven over wat Teylingen nu precies wil met het gebied Kagerzoom. Die gemeente legt dat deels uit op de website kagerzoom.info. Er zijn verder weliswaar informatie- en inspraakbijeenkomsten geweest, erkent de wijkvereniging, maar wat er met alle opmerkingen is gedaan, is nooit goed duidelijk gemaakt. Hieronder de integrale tekst van de brief.

Geacht college van B&W en gemeenteraad van Teylingen, cc projectleider,

schapenweitjeHet schapenweitje dat plaats zou moeten maken voor een draslandje.Het kleine weitje bij de Broekdijkmolen, waar schapen, kippen en soms andere dieren lopen, dreigt te verdwijnen. De gemeente Teylingen vindt het rommelig, en wil graag een andere indeling. Dit tot groot verdriet van molenaar Ben Hoogduin én van veel bewoners van de Merenwijk die de dieren graag even zien tijdens een wandeling rond het golfbaanterrein. Daar komt nog bij dat tijdens het verwijderen van de weide het wandelpad tijdelijk gesloten kan zijn.

Project Kagerzoom

Al deze veranderingen maken deel uit van het 'project Kagerzoom'. Daarmee wil de gemeente Teylingen het gebied rond de Kagerplassen, dus ook de Strengen en Tengnagel ('Hazeneiland') gaan 'ontwikkelen'. Het zou meer geschikt moeten worden voor recreatie. Meer informatie daarover staat al enkele jaren te vinden op de speciaal daarvoor ingerichte website kagerzoom.info.

Okkerheid2019Een 'still' uit het filmpje (timelapse) van Okkerheide april 2019 - maart 2020.Nu de natuur volop groeit en bloeit, is een wandeling in de natuur een erg goed idee (ook al omdat we zoveel binnen moeten blijven). Een bezoekje aan het voedselbos Okkerheide, aan de rand van de Merenwijk, ligt voor de hand – maar kan eigenlijk niet, omdat je daar elkaar amper voldoende ruimte kunt geven. Daarom is het fijn om thuis op je beeldscherm te zien hoe het voedselbos zich het afgelopen jaar ontwikkelde.

In dit filmpje van bijna vijf minuten is te zien hoe het voedselbos veranderde van april vorig jaar tot en met maart 2020. De film bestaat uit een flinke serie foto's, die elke week genomen werden vanaf dezelfde plek. Plus daarin gemonteerd veel detailopnames van planten en van een egeltje. Of kijk op de website van voedselbos Okkerheide.

wandelroute afgesloten
Een wandeling rondom de golfbaan, ten noorden van de Merenwijk, kan van 15 april tot 15 mei alleen na 17:00 uur, en in het weekeinde de hele dag. Overdag wordt er langs het wandel- en fietspad grondwerk verricht. De 'kleine route', over de verlengde Broekweg tot aan de molen en langs de Zijl, blijft wel de hele dag toegankelijk. Ook de Strengen en Tengnagel blijven bereikbaar. Nabij de molen wordt het wandel- en fietspad gedeeltelijk opengebroken en verlegd. Het is de bedoeling dat wandelaars daar 's avonds en in het weekeinde wel langs kunnen, maar voor fietsers blijft de route soms afgesloten.
De werkzaamheden maken deel uit van het project 'Kagerzoom' van de gemeente Teylingen; lees meer daarover op de website van project Kagerzoom.

wandelroute golfbaanwandelroute bij molen

 

 

wanderenNu we wegens de corona-aanval voor enig vertier of een frisse neus zijn aangewezen op kleine ommetjes in de eigen buurt, kan de app 'Wanderen' misschien nog behulpzaam zijn. Deze app helpt je op een verrassende manier door de Merenwijk en het noordelijk daarvan gelegen groene gebied.

"Je wordt getrakteerd op bijzondere theatrale verhalen, gesprekken, prachtige foto’s, wetenwaardigheden en soms een mooi lied", zegt kunstenares Fleur van de Berg hierover. Zij is de initiatiefnemer van de app, die zij in 2014 samen met wijkbewoners opbouwde. Velen fondsen hebben bijgedragen om dit project te realiseren en daarom is de app gratis.

Voor het gebruik van de app is uiteraard een smartphone nodig. Vergeet niet de locatievoorzieningen van de app aan te zetten, want er wordt gebruikgemaakt van AR (augmented reality). Zodra de app is gestart hoef je eigenlijk nergens op de klikken, de informatie wordt vanzelf opgehaald op de diverse plekken. Daarvoor wordt wel gebruikgemaakt van de eigen databundel. Zorg voor een volle batterij. Er worden geen data verzameld over je gebruik.

Kijk voor meer informatie op:
www.wanderen.nl
www.fleurvandenberg.nl/wanderen-app/