De groenste wijk van Leiden

tengnagel opruimenTengnagel, dat rare langwerpige stuk land bij 't Joppe, lijkt vooral een stukje woeste natuur, waar alleen maar vogels komen en soms wat schapen. Maar in werkelijkheid is dat stukje land behoorlijk 'gecultiveerd': er liggen voortdurend restanten van onze beschaving. Vorig jaar is daar diverse malen door een groep mensen afval verzameld en dat was best veel bij elkaar: 10 grote vuilnisbakken vol. Aldus meldt het 'Jaarverslag Tengnagel opgeruimd'.

In de loop van 2019 gingen groepjes mensen 11 keer naar Tengnagel om rommel op te ruimen. Zij deden dat in navolging van Daniel Siepman, die in 2018 in zijn eentje 17 keer de rotzooi opruimde. Daniel hield daar nauwkeurig verslag van bij, met veel foto's.

De rommel bij Tengnagel ligt vooral langs de oevers. Het gaat dan om aangespoede troep, waarvan de herkomst soms niet en soms wel heel duidelijk is. De groep natuuropruimers laat nu weten dat het gezamenlijk opruimen – wat vaak ook heel gezellig is – voorlopig niet doorgaat, in verband met de contactbeperkingen wegens het coronavirus. Maar voor wie het niet laten kan, deze tip: ook in je eentje kun je daar rondwandelen en wat rommel wegwerken. Neem wel zelf een vuilniszak mee.

tengnagel(klik op de afbeelding voor een grotere versie)