De groenste wijk van Leiden


De 'Open buurttuinendag', op zondag 20 juni, wordt dit jaar in de Merenwijk extra uitgebreid gevierd. Het gaat gepaard met de lancering van de 'Geniet-ommetjes': een serie wandelingen door de wijk die langs diverse buurttuinen voeren. Die buurttuinen, in diverse groottes, versterken het beeld van de Merenwijk als de groenste wijk van Leiden. De groen(links)e wethouden Ashley North komt op 20 juni de start van de Genietommetjes extra luister bijzetten.

Buurttuinen zijn populair in de Merenwijk. Deze stukjes openbaar groen, die in overleg met de gemeente door omwonenden worden onderhouden, zijn er in alle soorten en maten. Naast geveltuinen, groene speelplekken, bloembakken en moestuinbakken zijn er perceeltjes gemeentegrond en initiatieven zoals voedselbos Okkerheide, een pluk- en kruidentuin en de thematuin van kerkelijk centrum De Regenboog.

Bezoek de buurttuinen en spaar stempels


Op zondag 20 juni zijn in 15 tuinen tussen 14.00 en 17.00 uur buurttuiniers aanwezig om bezoekers rond te leiden en vragen te beantwoorden. Sommigen hebben plantjes te geef. Ook organiseren ze vragen of een activiteit voor kinderen. Bezoekers kunnen bij de tuinen een stempel halen. Vijf verzamelde stempels kunnen bij de Kerktuin worden ingewisseld voor een groene attentie.

Genietommetjes lopen via smartphone

Om de buurttuinen onderling te verbinden, ontwikkelde IVN-natuurgids Ant Brandenburg in coronatijd de Genietommetjes, samen met de buurttuiniers. 'Overal in de Merenwijk zijn kleine doorsteekjes en knusse wandelpaden', vertelt Ant Brandenburg. 'Vaak zijn ze alleen bekend bij omwonenden. Zo kun je alle tuinen bezoeken via een extra groene route. Echte Genietommetjes dus!'.

Eén lange, of veel korte wandelingen

Alle 20 buurttuinen zijn te bezoeken via één lange wandelroute. Die route is op te splitsen in drie afzonderlijke kortere wandelingen of 20 kleine ommetjes. De route van de Genietommetjes is via het online platform izi.travel rustig te bekijken op de computer thuis, en gratis te downloaden voor op smartphone of tablet. Meer informatie en een plattegrond is te vinden op de website opentuinenmerenwijk.wordpress.com.

Meer info op:
Website Openen tuinen Merenwijk
De genietommetjes-routes via izi-travel