De groenste wijk van Leiden

egelIn de tuinen van de pakweg 14.000 bewoners scharrelen in de Merenwijk heel wat egels rond. Hoe veel precies is niet bekend, en ook is niet goed duidelijk waar ze vooral zitten. Daarom is een project gaande om meer inzicht te krijgen in de egelstand in de Merenwijk. Om toe te lichten hoe dat in zijn werk gaat, is er een bijeenkomst in Pop in, op donderdag 25 mei vanaf 20 uur.

Al een paar jaar is Wietze van de Werff bezig om in zijn woonwijk Merenwijk te registreren welke egels waar zijn gezien. Wietze was al langer bezig met de actie 'Tom Poes' om zwervuil weg te werken, en startte vervolgens de actie 'Tom Egel'. Aldus ontving hij vorig jaar vanaf mei 325 waarnemingen van een egel in de tuin.

Inmiddels is deze eenmansactie opgewaardeerd naar een serieuzer project, met steun van organisaties IVN, KNNV en Naturalis. het egel-spotten is nu een zogeheten Citizen Science Project; daarbij steunen wetenschappers op de medewerking van burgers.
Waarnemingen kunnen worden gemailed naar antizwerfvuilinitiatief.tompoes@gmail.com en worden geplaatst op de website waarneming.nl.