De groenste wijk van Leiden

pont ferry 2021De opstapplek van pont ferry aan de Grote Sloot.Het elektrisch aangedreven pontje dat vorig jaar voer vanaf het golfbaanterrein over de Grote Sloot naar eiland Koudenhoorn in Warmond, zal ook dit jaar weer van wal steken. Althans, dat is de bedoeling. Hiervoor moet nog een vergunning worden aangevraagd, maar dat lijkt een formaliteit. Hoe dit vaartochtje er precies komt uit te zien, wordt toegelicht op een informatiebijeenkomst op woensdagavond 1 juli; wie daarvoor interesse heeft, kan zich melden via mail bij info@brigittekool.nl.

Autonoom varend

Dit elektrisch voetveer, 'Ferry' geheten, is ook dit jaar niet veel meer dan een experiment. Onderzocht wordt onder mee wat de mogelijkheden zijn van een 'autonoom varende pont', ofwel een pont zonder kapitein. Er zal overigens wel altijd een kapitein aan boord zijn om de veiligheid van de passagiers te waarborgen. Het pontje zal vanaf half juli varen op vijdag, zaterdag en zondag.

Kosten, snelheid, route

Met dit experiment wordt tevens onderzocht welke rol dit pontje kan vervullen in de dagrecreatie. Willen passagiers er eventueel voor betalen? Accepteren zij het trage varen? De accu van de pont wordt opgeladen met de eigen zonnpanelen op het dak. Daarom kan de route niet te lang zijn. Een (veel) kortere route naar Koudenhoorn zou ook kunnen, maar dat is ongewenst omdat de wandelaars dan terechtkomen in stiltegebied.

De locatie van de informatiebijeenkomst op 1 juli is nog niet bekend. Wie zich via mail opgeeft om die bijeenkomst bij te wonen, krijgt te horen waar het zal zijn.
Vorig jaar voer dit pontje voor het eerst. Dat was vanaf 23 juli tot in oktober. Het is een project van Future Mobility Network; op hun website is een filmpje van 5 minuten te zien over de eerste overtocht van de pont vorig jaar.

elektrische pontDe route van de elektrische pont is dit jaar dezelfde als vorig jaar.