De groenste wijk van Leiden

grootoorvleermuisDe Merenwijk herbergt ook bewoners die zich overdag nooit laten zien: vleermuizen. Rondom de kinderboerderij leven zelfs vijf verschillende soorten. Wie hier nieuwsgierig naar is, kan op zaterdagavond 25 augustus in het wijkpark komen kijken, waarbij er deskundige toelichting wordt gegeven. Er is dan een presentatie door gidsen van natuurorganisatie IVN, van 19:30 tot circa 22 uur.

Vleermuizen zijn te zien zodra de schemer valt. Je kun ze dan zien scheren over het water, langs de bomen en andere obstakels. Ze gaan dan op insectenjacht. Dat is hard werken, want ze eten minimaal 500 insecten per nacht. Vleermuizen zijn echte luchtacrobaten: snel, wendbaar en zonder geluid.

De IVN-gidsen sporen deze vleermuizen op met een 'batdetector' als zijn ze ook wel te zien met eigen ogen. De gidsen vertellen er meer over tijdens de (Europabreed beleefde) Nacht van de Vleermuis. Om mee te doen met deze excursie is het handig om zich aan te melden. Dat kan via de website merenwijkpark.nl. Voor kinderen kunnen vleermuizen eng zijn, daarom is de minimum leeftijd 9 jaar.