De groenste wijk van Leiden

LeidschDaglad fietsplankleinDe gemeente Leiden heeft een uitgebreid plan gemaakt voor verbetering van de fietsroutes door de hele stad. Ook voor de Merenwijk zijn er diverse voorstellen voor een verdere verbetering van de verbindingen per fiets, onder meer ook voor de Broekweg. De voorstellen van de gemeente liggen nu ter inzage en zijn te downloaden. Inspraak erop is mogelijk tot 9 juli; dat kan via een kant-en-klaar inspraakformulier.

Het plan 'Leiden Fietsstad', dat in het Leidsch Dagblad positief werd onthaald, bevat een uitgebreide inventarisatie van alle fietspaden in de gemeente, inclusief enkele tellingen van de drukte. Tevens zijn gevaarlijke punten en knelpunten genoemd, op basis waarvan er voorstellen zijn voor verbetering. Verder zijn er voorstellen voor enkele nieuwe verbindingsroutes.

Gevaarlijke punten in de Merenwijk zijn er nauwelijks; het gevaarlijkste punt is de oversteek van de IJsselmeerlaan met de Willem de Zwijgerlaan. De meest ingrijpende verniewing voor de Merenwijk is het al langer bestaande idee voor een fietsroutes dwars door de volkstuinen, vanaf de Kooilaan naar de Horsten en wijkcentrum Op Eigen Wieken.

Bekijk of download het plan Leiden Fietsstad (pdf, 3 MB)
Lees hoe de inspraak werkt
Ga naar het inspraakformulier

 Hieronder een kaart met alle fietsroutes en een overzicht van ongelukken met fietsers; klik op de afbeelding voor een grotere versie.

fietsroutes leidenklein

ongelukken met fietsers klein