De groenste wijk van Leiden

De bezwaarmakers tegen de opheffing van het noordelijk fietspad op de Zijlbrug hebben op dinsdag 11 september een informeel overleg gehad met medewerkers van de gemeente. Bij dit overleg, op initiatief van de gemeente, waren ongeveer tien bezwaarmakers aanwezig, waaronder de Wijkvereniging Merenwijk.

In het eerste helft van de bijeenkomst zijn er vooral verhelderende vragen gesteld aan de gemeente, die goeddeels beantwoord konden worden. Zo werd duidelijk wat nu de redenen waren om in 2016 te besluiten tot opheffing van het noordelijk fietspad:
- de bewoners van de boogwoningen wilden meer (groene) ruimte hebben;
- er moest een bredere band tussen weg en fietspad komen uit veiligheidsoverwegingen en dat kon alleen als er één fietspad verdwijnt;
- op het Leidse deel van de weg naar de Sumatrastraat/IJsselmeerlaan is in de eindfase geen ruimte voor een fietspad omdat daar een afrit van de alsdan verdiept liggende W. de Zwijgerlaan moet komen;
- alleen zonder fietspad is er ruimte voor een geluidsscherm dat er volgens de voorschriften moet komen.

Verder is in een enkel geval een schriftelijk antwoord (vooral waar het tellingen en cijfers betreft) toegezegd.

Nadat de bezwaarmakers nog eens duidelijk hadden gezegd dat tijdelijke maatregelen ter verbetering van de situatie nu hen niet zouden bewegen tot het intrekken van het bezwaar, werd toch een tijdje met de gemeente meegedacht over (deel)oplossingen.

De gemeente beziet nog of een informeel vervolgoverleg nuttig is of dat de volgende ronde de officiële procedure voor de Commissie voor de Bezwaarschriften is. Een bommetje liet de gemeente nog wel vallen: die commissie zal alvorens het bezwaar te beoordelen, zich uitspreken over de ontvankelijkheid van het bezwaar. Heeft de bezwaarmaker wel voldoende belang bij het bezwaar (vertaald: woont die niet te ver weg).