De groenste wijk van Leiden

De wijziging van de kruising van fietspad Broekweg met de rondweg (Veluwemeerlaan) start op maandag 23 november. Die klus gaat vier weken duren, mede omdat er wel altijd over één weghelft doorgang moet zijn voor bussen en hulpverleners, en daarmee ook voor gewone auto's. Voor fietsers is er geen blijvende doorgang; zij worden omgeleid door de wijk, wat zal worden aangegeven met borden.

De kruising wordt zodanig aangepast dat niet langer fietsers voorrang hebben, maar auto's. Dit is naar verwachting veiliger, omdat het overeenkomt met wat mensen verwachten. De Wijkvereniging Merenwijk bepleitte overigens een ander soort aanpassing: laat fietsers en wandelaars voorrang houden en maak voor auto's een knik in de weg om de snelheid af te remmen.

De gemeente Leiden heeft in de woonbuurten in de nabijheid van die kruising een brief verspreid met meer informatie over de werkzaamheden. Daarbij zat ook een plattegrond die bedoeld is om de omleidingsroutes weer te geven. In feite is dit meer een werktekening voor gemeentewerken waarop is aangegeven op welke plekken allemaal waarschuwingsborden moeten komen te staan die de omleiding aangeven. Die plattegrond staat hieronder – klik erop voor een grotere versie.

Broekweg Veluwemeerlaan aanpassing