De groenste wijk van Leiden

skylineLangs de Willem de Zwijgerlaan kan in de toekomst veel meer hoogbouw komen. In de buurt van de kruising met de IJsselmeerlaan kan het misschien tot 70 meter hoog worden. Dit blijkt uit het verslag van een serie meedenk- en meepraatgesprekken die de gemeente hield in maart. Plannen hiervoor zijn er nog niet – het ging er nu alleen om te peilen hoe de bevolking hierover denkt.

Meningen verdeeld

Besloten is al lang dat er langs de WdZ-laan tegenover de moskee een toren van 115 meter hoog komt, de zogheten LEAD-toren. De gemeente wilde weten hoe men denkt over toekomstige hoogbouw in 'het cluster Willem de Zwijgerlaan oost' – dat is het gebied tussen de Antillenstraat en sportpark Noord, waar nu al flats staan. De meningen hierover zijn verdeeld: bijna de helft (48%) vindt dat wel best, 41% wil dat niet en 11% weet het niet.

Max. 70 m of minder

De hoogbouw die de gemeente daar bedoelde, betrof 'overwegend middelhoogbouw (20 - 30 meter), met meerdere accenten tot max. 70 meter'. Onderzocht wordt nog of de maximale hoogte in het cluster Willem de Zwijger-oost beperkt kan worden. Allemaal nog best vaag dus.
Het verslag van de serie stadsgesprekken en andere vormen van meedenken is te lezen in het downloadbare pdf-bestand 'Verslag Leidse Hoogte'.