De groenste wijk van Leiden

Op initiatief van een aantal inwoners van de Rodes is afgelopen zaterdag 9 juli een grote schoonmaakactie gehouden in de wijk. Ruim 20 kinderen deden mee en al lopende door de wijk sloten steeds meer mensen zich aan.

Een paar bewoners uit de Rodes bedacht dat het tijd werd om eens samen met de kinderen uit de buurt een grote schoonmaakactie te houden. De gemeente en de wijkvereniging Merenwijk zorgden voor een kar en spullen. “De Merenwijk kent veel zwerfaval. En dat is zonde!” vinden bewoners zoals Carolina D’Andrea. “De Merenwijk is een mooie groene wijk en zonder al die rommel is het nog veel mooier”.

090716 Opruimactie Rodes Speeltuin Beukenrode

Geslaagde dag voor herhaling vatbaar

De straat was versierd en nadat alle bewoners waren voorzien van een hesje, handschoenen, grijper en afvalbak gingen ze aan de slag. De Kinderen haalden verrassend veel zwerfafval uit de struiken vandaan. Plastic, sigarettenpeuken, een kinderstoeltje, planken, zakken met oud brood en zelfs een kerstboom werden aangetroffen. Het afval werd direct opgehaald door de gemeentereiniging, een prima samenwerking. Na de opruimactie konden de kinderen in de straat spelen met straatspellen van sleuteldrop. De kinderen kregen ook een speurtocht en zoekplaat van Supporters van Schoon waarin zij de afbraaktijden van het zwerfaval konden opzoeken. Aansluitend was er in de Olmenrode nog een gezellige BBQ.

Kinderen bewust maken van hun omgeving

De wijkvereniging Merenwijk is blij met dit initiatief. “De zwerfvuil acties van de afgelopen tijd werken blijkbaar inspirerend” zegt Michel Vorenhout. Naast een schonere buurt is het ook belangrijk dat bewoners zich bewust zijn van hun eigen omgeving. “Het is heel erg jammer te zien dat er blijkbaar inwoners zijn die openbaar groen als stortplek gebruiken. Het niet meer gratis ophalen van grofvuil werkt natuurlijk ook niet mee, vooral in de minder draagkrachtige delen van de wijk”. De wijkvereniging Merenwijk gaat verder in gesprek met de gemeente over het opschonen van het gemeentelijke groen en strengere aanpak van dumpen.

Ook in uw buurt?

De Werkgroep Groen&Water organiseert regelmatig zwerfvuil acties. Zij hebben de materialen beschikbaar en kunnen eventueel voor een hapje en drankje zorgen. Neem contact op als u met inwoners uit uw eigen kwadrant een actie wilt organiseren.