De groenste wijk van Leiden

workshops zomer2020 smallVoor kinderen tot 12 jaar zijn er in de zomer enkele leuke en leerzame dingen te doen: dans, muziek maken, schilderen/knutselen en theater maken. Vier keer verandert voor de kids een gewone dinsdag in een dolle dinsdag: leuke dingen doen en het kost niks! Die activiteiten zijn allemaal in gebouw Nieuwplaatz, Sumatrastraat 201 - dat is net even voorbij fietsenmaker Huisman.

Deze activiteiten worden verzorgd door 'cultuurcoaches'. Deze coaches werken voor de gemeente Leiden. Om hun werk goed te kunnen doen wordt er heel wat uit de kast gehaald. Zij werken samen met het Muziekcollectief, Jeugdtheaterhuis Leiden, museum de Lakenhal, museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden en BplusC Dans- en Theaterschool. Samen verzorgen zijn workshops theater, beeldende kunst, Afro dansmix, kleuterdans en muziek.

De activiteiten-dinsdagen zijn 28 juli en 4, 11 en 18 augustus. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen beginnen de workshops om 9:30 uur, 10:30 uur of 11:45 uur. Deelname is gratis, maar het is wel nodig om je vooraf aan te melden. Dat kan alleen via een inschrijfformulier, dat ook te bereiken is via de website van B+C.

Meer informatie over de workshops is te vinden op de flyer die hiernaast staat (klik erop voor een grotere versie. Maar informatie over de inhoud van de workshops is hier te lezen of te downloaden.

dansblok deliveryNaar een theater gaan zit er voorlopig niet in – maar het theater kan wel naar u toe komen! De organisatie DansBlok kan een korte dansvoorstelling komen geven bij u in de straat of op een pleintje. Zij doen dit in Rotterdam en Leiden. Het gaat naar keuze om een energieke of juist kalme dans, door één danser(es) of een duo. Bijzonder is ook dat de betaling naar keuze is: betaal wat het u waard is. Van dat bedrag gaat ook nog eens de helft naar het Rode Kruis.

DansBlok verzorgde al vaker dansvoorstellingen. Vaak in theaters, maar ook wel buiten op straten of pleinen. Nu we in 'corona-tijd' onderling afstand moeten houden, willen de dansers 'op een andere manier in contact komen' met het publiek. Zij doen dansimprovisaties van 5 tot 10 minuten, in hun eentje of met z'n tweeën. Eventueel op muziek die de aanvrager zelf noemt. Zo'n presentatie noemen zij 'DansBlok Delivery'.

Een aanvraag kan tot en met 28 april worden gedaan op de website van DansBlok.

coronavirusBinnen de Merenwijk is een centraal meldpunt ingesteld waar bewoners die hulp nodig hebben én mensen die graag een handje helpen zich kunnen melden. Op het meldpunt worden dan de hulpvragers en de hulpbieders gekoppeld, zoveel als mogelijk binnen de eigen buurt. Het gaat dan om zaken als bijvoorbeeld boodschappen doen, hond uitlaten of telefonisch contact, het gaat niet om medische hulp.

Zowel hulpvragers als hulpgevers kunnen zich melden via e-mail of telefoon.
Email:
Telefoon: 0657204140, van 09:00 tot 17:00 uur, anders voice-mail.

Bij het verlenen van bijstand houden de hulpgevers zich aan de adviezen van het RIVM, die te vinden zijn op https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
De informatoe over dit meldpunt is ook via flyers verspreid in de wijk.

OpEigenWiekenHet welzijnswerk in de Merenwijk en in heel Leiden gaat er vanaf de tweede helft van dit jaar iets anders uitzien. Hóe precies, moet nog blijken. De reden voor verandering is dat de gemeente Leiden het welzijnswerk wil laten uitvoeren door drie organisaties: Libertas Leiden, Stichting Sol uit Rotterdam en Incluzio uit Schiedam.

Op Eigen Wieken

Libertas deed al jarenlang welzijnswerk in Leiden, en beheert onder meer de buurthuizen, waaronder Op Eigen Wieken. Sol en Incluzio zijn nieuwkomers; zij waren de winnaars van de openbare aanbesteding van het Leidse welzijnswerk. 'Openbare aanbesteding' betekent dat iedereen kon laten weten voor hoe veel (of hoe weinig) geld hij het welzijnswerk denkt te kunnen doen.

Radius, dat zich vooral richt op ouderen en chronisch zieken, verwijnt niet helemaal uit de Merenwijk en uit Leiden. Het wordt een soort 'onderaannemer' van Libertas.

'Sterke sociale basis'

Aan deze (voorlopige) beslissing van de gemeente Leiden is veel denkwerk en overleg vooraf gegaan. De gemeente heeft onder meer het programma 'Sterke sociale basis' opgesteld. Op de website van de gemeente staat een korte toelichting op het programma 'Sterke sociale basis'. Dat bericht bevat vooral veel wollige en vage taal, maar in enkele 'vragen en antwoorden' wordt iets meer toegelicht.

Als je oud aan het worden bent, kunnen sommige dingen niet meer, of niet meer zoals je dat zou willen. Dat kan soms leiden tot gevoelens dat het leven niet zoveel zin meer heeft. Hoe krijg je dan toch weer energie? Waar heb je dan toch zin in? Dat soort vragen (en antwoorden) komt aan de orde op een serie van drie bijeenkomsten in de Merenwijk. Op elke bijeenkomst is er een inleider. Daarna volgt onderling gesprek, maar dat is niet verplcht.
De bijeenkomsten zijn alle in kerkelijk centrum De Regenboog, Watermolen 1, telkens op dinsdag en beginnen alle om 14:00 uur. Toegang is gratis.

• 3 maart: 'Levensplezier en de kunst van verbinden', inleiding door Annet Gijsman, specialists eenzaamheid

• 17 maart: 'Leven, meervoud van lef?', inleiding door Katja Beerman, consulent Netwerk Levensvragen

• 31 maart: 'Verlies, en hoe verder', inleiding door Kees van der Meer, huisarts in de Merenwijk

Bij voorkeur vooraf even opgeven, via mailadres of bellen naar 0638535810

Voor Leiden-Noord, inclusief de Merenwijk, is een nieuwe wijkagent actief. De term 'wijkagent' is wel handig, maar klopt niet helemaal. Het gaat om een 'boa', ofwel 'buitengewoon opsporings-ambtenaar', in dienst van de gemeente. Een 'boa' is iemand die boeven kan vangen of boetes mag uitdelen, maar die vooral begaan is met het wel en wee van de bevolking. Met ogen die goed open staan en oren die gespitst zijn, en klaar voor enkele vriendelijke woorden als het kan en strenge woorden als het moet. De nieuwe 'boa' stelt zich graag zelf aan de Merenwijk voor.

Grenzeloze liefdes cover Liefde tussen twee mensen met een verschillende culturele achtergrond is altijd extra spannend, onder meer omdat de meest persoonlijke emotionele uitingen soms verschillend worden beleefd. Over het bijzondere van multiculti-koppels is het boek 'Grenzeloze liefde' en een fotoserie gemaakt. De foto's worden tentoongesteld in de bieb in de Merenwijk. Van de opening van deze tentoonstelling (door wethouder Paul Dirkse) is een apart programma gemaakt, met een lezing over recht in de multiculturele samenleving. De opening is op vrijdag 18 oktober, 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 u).

Lees meer over het openingsprogramma
of het boek 'Grenzeloze liefdes'.

Haiku’s, sumi-e en anime. College Tour Merenwijk gaat op zondagmiddag 13 oktober helemaal over Japanse cultuur. Merenwijker en kunstenares Caroline Stroeks vertelt over de Japanse schilderkunst sumi-e die zij beoefent. De Japanse term “sumi” betekent “zwarte inkt”, en “e” betekent schilderij. Waar komt sumi-e vandaan? En waarom wordt deze vorm van schilderen ook in Nederland steeds populairder?

De tweede gast is Arie de Kluijver. Hij is voorzitter van de Nederlandse haiku-vereniging, die meer bekendheid wil geven aan deze Japanse dichtvorm. Wat is zo interessant aan haiku’s en waarom schrijven sommige dichters elke dag zo’n drieregelig gedicht?

Als intermezzo is er live muziek van Murasaki Mahou. Zij maakt Japanse en Engelse covers van liederen uit anime, ofwel Japanse tekenfilms.
Na de interviews is er gelegenheid voor vragen.

De College Tour Merenwijk is op zondag 13 oktober om 15.00 uur in BplusC (bibliotheek) Merenwijk aan de Rosmolen 4, inloop vanaf 14.45 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage.