De groenste wijk van Leiden

De Regenboog organiseert samen met Op Eigen Wieken op zaterdag 21 mei een dag vol Zin, een inspiratiedag ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Op beide locaties zijn er 's ochtends en 's middags allerlei activiteiten.

In de ochtend kun je meedoen aan workshops (onder meer fotografie, poëzie, levensverhalen, bloemschikken en een scratch-orkest) en in de middag kun je komen meezingen met Beethoven en Verdi. Tijdens 'De wijk in gesprek' kun je meepraten over zingeving. En natuurlijk kun je samen eten tijdens de lunch en zijn er volop lekkere hapjes en drankjes.
Het uitgebreide programma met toelichting staat in de programmafolder, die ook op diverse plekken op papier te krijgen is. De folder is hieronder te lezen – mocht dat niet goed te zien zijn, is die ook hier te lezen of te downloaden.

 

Bij de bouw van de Merenwijk, inmiddels 50 jaar geleden, was alles gericht op huisvesting voor jonge gezinnen. Inmiddels zijn veel Merenwijkers in de 70 of 80 en voor hen is er amper geschikte woonruimte in de wijk. Een groepje Merenwijkers trekt zich dat aan en is actief aan het zoeken naar goede manier van wonen voor oudere wijkbewoners. Dat is de 'werkgroep Prettig wonen voor ouderen in de Merenwijk', die werkt onder de paraplu van Wijkvereniging Merenwijk.
Deze werkgroep heeft nu een serie overwegingen en actiepunten op papier gezet, wat resulteert in een 'Actieplan' van 12 pagina's. De werkgroep publiceert dat actieplan nu, en schreef daarbij onderstaande introductie.

Met deze notitie willen we u, oudere wijkgenoten, de gemeente, zorg- en welzijnswerkers laten weten dat we bestaan en partner in de samenwerking willen zijn. Verschillende oriënterende gesprekken vinden inmiddels plaats.

De gemeente Leiden heeft in de nota 'Leiden op Leeftijd' een visie en beleidsvoorstellen geformuleerd waarop we in deze notitie voortborduren.
Onze belangrijkst doelstellingen zijn:

• Bijdrage aan het voorgenomen onderzoek door de gemeente onder ouderen over wonen.
• Meedenken met de mogelijkheden tot nieuwe woonvormen voor ouderen in onze wijk.
• Het goed benutten van de talenten en mogelijkheden van het potentieel vitale ouderen in onze wijk ten behoeve van het bevorderen van de gemeenschapszin in onze wijk, zodat iedere oudere prettig oud kan worden in onze wijk.
• Meedenken met de organisaties in onze wijk hoe de zorg voor ouderen in de wijk, ook in de toekomst, geoptimaliseerd kan worden.

De Merenwijk leent zich volgens ons goed om pilotwijk te zijn om de beschreven uitgangspunten van het Leidse Actieplan Leiden op Leeftijd en de visie in de praktijk verder te ontwikkelen, uit te voeren en te evalueren zodat elders van onze ervaringen geleerd kan worden.
De rode draad is daarbij om ouderen een woon- en leefklimaat te bieden waardoor zij zich thuis voelen in de wijk.

We zien uw reactie en vragen graag tegemoet.

Met vriendelijke groet, mede namens Jan Landkroon en Judith Bierens,

Rianne Peeters ()

cultuurwandelingEen culturele wandeling door de Merenwijk, speciaal gericht op kinderen en thuiswonende ouderen. Dat is wat de Cultuurcoaches van Leiden onlangs presenteerden, samen met soortgelijke wandelingen in de wijken Noord, Morswijk en Zuidwest. Een papieren routebeschrijving plus toelichting over cultuur is gratis op te halen bij buurthuis Op Eigen Wieken en de bibliotheek aan de Rosmolen. Maar hij is ook gratis hier te downloaden.

De route start bij het Kraaierpad, vlak bij de Merenbrug. Hij voert al slingerend door de wijk naar de rand van het stadspark, gaat via het marktplein naar de molen langs de Gooimeerlaan en keert terug naar enkele gedichten op de muren in de Slaaghwijk. De hele wandeling is ongeveer 3 kilometer lang.

Deze cultuurwandelingen zijn samengesteld door de Cultuurcoaches van de gemeente Leiden. Doel ervan is om kunst en cultuur onder de aandacht te brengen van kinderen tot 12 jaar, maar ook om thuiswonende ouderen te stimuleren eropuit te gaan. Dus ideaal voor senioren met (al dan niet eigen) kleinkinderen. De cultuurwandelingen door de andere Leidse wijken zijn hier bij BplusC te downloaden.

De twee basisscholen aan het Broekplein, Tweemaster en Meerpaal, worden afgebroken en helemaal opnieuw opgebouwd, zoals reeds eerder gemeld. Het slopen van de bestaande gebouwen begint in de zomer van 2021. Daaraan voorafgaand worden tijdelijk lokalen neergezet; dat zal gebeuren in het tweede kwartaal, dus vanaf april. Het nieuwe scholencomplex zal begin 2023 in gebruik worden genomen.

Een toelichting op de gang van zaken staat vermeld in een brief die de scholen hebben verspreid in de buurt. In de digitale versie van die brief (hieronder deels te lezen en te downloaden) staan tevens enkele aanklikbare links naar nog meer informatie. Hoe de scholen eruit komen te zien wordt uitgebreid verteld in een ruim 17 minuten durende film op Youtube.

Vanaf vlak voor kerstmis is Leiden een bordspel rijker: Culturele Citytrip. Dat spel bestaat uit de kaart van Leiden met daarop onder andere de musea, theaters, dansscholen en bibliotheken van de stad. Op woensdag 23 december zal het spel in het Leidsch Dagblad verschijnen. Daarna is het spel gratis te downloaden op www.cultuurcoachleiden.nl. Om het vervolgens te kunnen spelen, moet het eerst worden geprint en geplakt op stevig karton.

Het spel Culturele Citytrip is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wat voor moois Leiden te bieden heeft op cultureel gebied. De spelers gaan op het spelbord de hele stad door en krijgen allerlei opdrachten, waardoor het tot het laatst spannend blijft wie het spel gaat winnen.
Het bordspel is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.
Dit spel is een initiatief van de Cultuurcoaches en is getekend door de jonge Leidse cartoonist Nik Heemskerk.

Odensehuis LeidenOok de Merenwijk ken sinds twee jaar een zogeheten Odensehuis. Dat is een inloophuis voor beginnend dementerenden en hun mantelzorgers. Mensen kunnen vrijblijvend in de huiskamer binnenlopen om ervaringen uit te wisselen, samen activiteiten te ondernemen en met elkaar te lunchen.

Odense is een plaats in Denemarken, waar het eerste Odensehuis ooit werd opgericht. Het Odensehuis LEO (Leiden En Omstreken) is te vinden in de Rosmolen 28 (in de passage nabij AH) en is iedere dinsdag en woensdag geopend van 10.00 - 15.00 uur.
Loop er gerust eens binnen. Meer informatie is te vinden bij Incluzio (voorheen Radius) of mail naar coördinator Wilhelmies Giessen,

 

coronahutspotVan de Spanjaarden wist Leiden zich in 1574 te bevrijden, maar van de aanval door coronavirussen is dat nog niet gelukt. Daarom is het nu verboden om gezellig met groepen bij elkaar te komen. En dat betekent dus: niet gezamenlijk hutspot eten. Niet ergens in de stad, en ook niet bij buurthuis Op Eigen Wieken in de Merenwijk.

Dus helaas: de voorgenomen hutspotmaaltijd op 2 oktober bij Op Eigen Wieken gaat niet door.
De wijkvereniging vraagt wel aan alle wijkbewoners om naar elkaar om te zien. Dus wie alleen is of met z'n tweeën zou nog een of twee anderen kunnen uitnodigen om samen hutspot (of iets anders) te eten. Hou dan wel de nodige afstand, maar geniet er toch samen van.

Zomerterras OpEigenWieken 2020 small(klik voor een grotere afbeelding)Voortaan zijn er tweemaal per week bijzondere wandelingen door de Merenwijk telkens gevolgd door een gezamenlijke lunch; bedoeld voor de beweging, voor de gezelligheid én om zelf de wijk nog beter te leren kennen. Er zijn zes verschillende routes, met uiteenlopende afstanden. De korste route is slechts 600 meter, maar duurt toch een uur omdat er onderweg zoveel te ontdekken valt. De wandelingen zijn er vanaf nu elke woensdag en donderdag, vanaf 11 uur. Dat gaat zo door tot eind oktober.

Deze wandelroutes zijn uitgezet door 'De Wijktoerist', wat een initiatief is van de de stichting Sportenderwijs met onder meer steun van de GGD in Leiden. Iedereen vanaf 18 jaar kan meedoen, en het is geen probleem als je van een rolstoel of scootmobiel afhankelijk bent of de Nederlandse taal nog niet goed kent. Er zijn twee speciale themaroutes: een kunstroute en een natuurroute.

Alle routes beginnen én eindigen bij buurthuis Op Eigen Wieken aan het Valkenpad. Na afloop is er een lunch op het zomerterras in de binnentuin van het buurthuis. De kosten zijn slechts 50 cent. Graag vooraf aanmelden via mail of via telefoon 06 1122 8867

 

Zomercafé OEW Wijktoerist 2020