De groenste wijk van Leiden

De twee basisscholen aan het Broekplein, Tweemaster en Meerpaal, worden afgebroken en helemaal opnieuw opgebouwd, zoals reeds eerder gemeld. Het slopen van de bestaande gebouwen begint in de zomer van 2021. Daaraan voorafgaand worden tijdelijk lokalen neergezet; dat zal gebeuren in het tweede kwartaal, dus vanaf april. Het nieuwe scholencomplex zal begin 2023 in gebruik worden genomen.

Een toelichting op de gang van zaken staat vermeld in een brief die de scholen hebben verspreid in de buurt. In de digitale versie van die brief (hieronder deels te lezen en te downloaden) staan tevens enkele aanklikbare links naar nog meer informatie. Hoe de scholen eruit komen te zien wordt uitgebreid verteld in een ruim 17 minuten durende film op Youtube.

Vanaf vlak voor kerstmis is Leiden een bordspel rijker: Culturele Citytrip. Dat spel bestaat uit de kaart van Leiden met daarop onder andere de musea, theaters, dansscholen en bibliotheken van de stad. Op woensdag 23 december zal het spel in het Leidsch Dagblad verschijnen. Daarna is het spel gratis te downloaden op www.cultuurcoachleiden.nl. Om het vervolgens te kunnen spelen, moet het eerst worden geprint en geplakt op stevig karton.

Het spel Culturele Citytrip is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wat voor moois Leiden te bieden heeft op cultureel gebied. De spelers gaan op het spelbord de hele stad door en krijgen allerlei opdrachten, waardoor het tot het laatst spannend blijft wie het spel gaat winnen.
Het bordspel is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.
Dit spel is een initiatief van de Cultuurcoaches en is getekend door de jonge Leidse cartoonist Nik Heemskerk.

Odensehuis LeidenOok de Merenwijk ken sinds twee jaar een zogeheten Odensehuis. Dat is een inloophuis voor beginnend dementerenden en hun mantelzorgers. Mensen kunnen vrijblijvend in de huiskamer binnenlopen om ervaringen uit te wisselen, samen activiteiten te ondernemen en met elkaar te lunchen.

Odense is een plaats in Denemarken, waar het eerste Odensehuis ooit werd opgericht. Het Odensehuis LEO (Leiden En Omstreken) is te vinden in de Rosmolen 28 (in de passage nabij AH) en is iedere dinsdag en woensdag geopend van 10.00 - 15.00 uur.
Loop er gerust eens binnen. Meer informatie is te vinden bij Incluzio (voorheen Radius) of mail naar coördinator Wilhelmies Giessen,

 

coronahutspotVan de Spanjaarden wist Leiden zich in 1574 te bevrijden, maar van de aanval door coronavirussen is dat nog niet gelukt. Daarom is het nu verboden om gezellig met groepen bij elkaar te komen. En dat betekent dus: niet gezamenlijk hutspot eten. Niet ergens in de stad, en ook niet bij buurthuis Op Eigen Wieken in de Merenwijk.

Dus helaas: de voorgenomen hutspotmaaltijd op 2 oktober bij Op Eigen Wieken gaat niet door.
De wijkvereniging vraagt wel aan alle wijkbewoners om naar elkaar om te zien. Dus wie alleen is of met z'n tweeën zou nog een of twee anderen kunnen uitnodigen om samen hutspot (of iets anders) te eten. Hou dan wel de nodige afstand, maar geniet er toch samen van.

Zomerterras OpEigenWieken 2020 small(klik voor een grotere afbeelding)Voortaan zijn er tweemaal per week bijzondere wandelingen door de Merenwijk telkens gevolgd door een gezamenlijke lunch; bedoeld voor de beweging, voor de gezelligheid én om zelf de wijk nog beter te leren kennen. Er zijn zes verschillende routes, met uiteenlopende afstanden. De korste route is slechts 600 meter, maar duurt toch een uur omdat er onderweg zoveel te ontdekken valt. De wandelingen zijn er vanaf nu elke woensdag en donderdag, vanaf 11 uur. Dat gaat zo door tot eind oktober.

Deze wandelroutes zijn uitgezet door 'De Wijktoerist', wat een initiatief is van de de stichting Sportenderwijs met onder meer steun van de GGD in Leiden. Iedereen vanaf 18 jaar kan meedoen, en het is geen probleem als je van een rolstoel of scootmobiel afhankelijk bent of de Nederlandse taal nog niet goed kent. Er zijn twee speciale themaroutes: een kunstroute en een natuurroute.

Alle routes beginnen én eindigen bij buurthuis Op Eigen Wieken aan het Valkenpad. Na afloop is er een lunch op het zomerterras in de binnentuin van het buurthuis. De kosten zijn slechts 50 cent. Graag vooraf aanmelden via mail of via telefoon 06 1122 8867

 

Zomercafé OEW Wijktoerist 2020

SOL zomer 2020Lekker durven, doen en dollen met leeftijdgenoten uit de Merenwijk of andere wijken in Leiden. Dat is tot en met 28 augustus mogelijk door de activiteiten van SOL, de nieuwe organisatie voor jeugd- en jogerenwerk in Leiden. Het gaat dan om bijvoorbeeld lasergamen, longboarden of VR-boogschieten en veel andere dingen rondom de thema's kunst, natuur, sport, muziek en techniek. Deelname voor de jeugd van 4 - 18 jaar is gratis, maar nodig is wel je opgeven via de website van SOL.

SOL heeft in de Merenwijk een team van vijf jeugd- en jongerenwerkers plus een communitybuilder. Deze zogeheten jongerenmakelaars lopen af en toe door de wijk in hun opvallend felgroene kleding. De verschillende activiteiten, in de Merenwijk en elders in de stad, worden vaak gedaan samen met andere organisaties.

Bekijk het hele programma van SOL (waarvoor je heel goede ogen moet hebben).

Aanmelden voor een activiteit kan hier bij SOL (klik een activiteit aan en reserveer je plekje)

workshops zomer2020 smallVoor kinderen tot 12 jaar zijn er in de zomer enkele leuke en leerzame dingen te doen: dans, muziek maken, schilderen/knutselen en theater maken. Vier keer verandert voor de kids een gewone dinsdag in een dolle dinsdag: leuke dingen doen en het kost niks! Die activiteiten zijn allemaal in gebouw Nieuwplaatz, Sumatrastraat 201 - dat is net even voorbij fietsenmaker Huisman.

Deze activiteiten worden verzorgd door 'cultuurcoaches'. Deze coaches werken voor de gemeente Leiden. Om hun werk goed te kunnen doen wordt er heel wat uit de kast gehaald. Zij werken samen met het Muziekcollectief, Jeugdtheaterhuis Leiden, museum de Lakenhal, museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden en BplusC Dans- en Theaterschool. Samen verzorgen zijn workshops theater, beeldende kunst, Afro dansmix, kleuterdans en muziek.

De activiteiten-dinsdagen zijn 28 juli en 4, 11 en 18 augustus. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen beginnen de workshops om 9:30 uur, 10:30 uur of 11:45 uur. Deelname is gratis, maar het is wel nodig om je vooraf aan te melden. Dat kan alleen via een inschrijfformulier, dat ook te bereiken is via de website van B+C.

Meer informatie over de workshops is te vinden op de flyer die hiernaast staat (klik erop voor een grotere versie. Maar informatie over de inhoud van de workshops is hier te lezen of te downloaden.

dansblok deliveryNaar een theater gaan zit er voorlopig niet in – maar het theater kan wel naar u toe komen! De organisatie DansBlok kan een korte dansvoorstelling komen geven bij u in de straat of op een pleintje. Zij doen dit in Rotterdam en Leiden. Het gaat naar keuze om een energieke of juist kalme dans, door één danser(es) of een duo. Bijzonder is ook dat de betaling naar keuze is: betaal wat het u waard is. Van dat bedrag gaat ook nog eens de helft naar het Rode Kruis.

DansBlok verzorgde al vaker dansvoorstellingen. Vaak in theaters, maar ook wel buiten op straten of pleinen. Nu we in 'corona-tijd' onderling afstand moeten houden, willen de dansers 'op een andere manier in contact komen' met het publiek. Zij doen dansimprovisaties van 5 tot 10 minuten, in hun eentje of met z'n tweeën. Eventueel op muziek die de aanvrager zelf noemt. Zo'n presentatie noemen zij 'DansBlok Delivery'.

Een aanvraag kan tot en met 28 april worden gedaan op de website van DansBlok.