De groenste wijk van Leiden

Plattegrond voedselbosZondag 9 april 2017 geeft wethouder Paul Dirkse het officiële startsein voor de aanleg van een voedselbos in de Merenwijk te Leiden. Het terrein langs het spoor tussen de Merenwijk en Warmond wordt beplant met vaste planten, struiken en bomen die allemaal wat eetbaars bieden. Om 12.00 uur onthult de wethouder de naam van het voedselbos, waarover door wijkbewoners gestemd is. Daarna gaat hij samen met wijkbewoners de locatie inzaaien met wilde bloemen.

Een voedselbos is een combinatie van natuur en landbouw. Er worden allerlei noten, fruit en meerjarige groenten geteeld door slim gebruik te maken van de ecologische principes van een natuurlijk bos. Er wordt dan ook niet gewied, geharkt of geschoffeld, het bos zorgt grotendeels voor zichzelf. Daarnaast zorgt meer groen ook voor een betere klimaatbestendigheid van Leiden.


Het voedselbos is een initiatief van bewoners van de Merenwijk verenigd in de wijkvereniging Merenwijk en wordt gesteund door de gemeente Leiden vanuit de subsidieregeling wijkinitiatieven. Het wordt een weelderige plek waar bewoners samen de vruchten van plukken. Het is ook een groene bijdrage aan de wijk, voor en door bewoners zelf.
Tijdens de opening is er voor jong en oud wat te doen. Peuters en kleuters kunnen een vogelnestje maken en kinderen vanaf zes jaar kunnen een bijenhotel bouwen. Iedereen kan meehelpen bij het inzaaien van het terrein. Deelname aan deze activiteiten is gratis.

Voor de locatie: https://www.openstreetmap.org/directions?route=%3B52.18211%2C4.49839