De groenste wijk van Leiden

 
Een trouwe groep van 12 vrijwilligers van de wijkvereniging Merenwijk heeft zaterdag 11 juni weer zwerfvuil opgeruimd. De omgeving van het winkelcentrum en delen van de Horsten zijn uitgekamd.
Ondanks de lichte regen kwam iedereen enthousiast in actie. In het park werd veel klein gesnipperd papier, blik en zilverpapier gevonden, omdat vlak van tevoren de velden gemaaid waren. Ckees van Oijen, bioloog en actief in verschillende milieuprojecten: “Voor een volgende keer zou het mooi zijn als er afstemming is tussen gemeente en Wijkvereniging, zodat er eerst geruimd kan worden en dan pas gemaaid.”
De zon brak al snel door en de vrijwilligers kregen waardering van langskomende bewoners op de fiets en te voet. Ook opperde een voorbijganger dat er betere afvalbakken geplaatst moeten worden door de gemeente. Komende week gaat de gemeente samen met de werkgroep “ Zwerfvuilgroep” van de Wijkvereniging Merenwijk hier werk van maken. Michel Vorenhout: "De NLDoet actie bracht al naar voren dat er wel wat te verbeteren valt. De gesprekken tot nu moeten nu omgezet worden tot concrete stappen van de gemeente". De idee is om vooral betere en grotere bakken op slimmere plekken te plaatsen. "Vogelwerende bakken zijn erg belangrijk, en dat kunnen er dan eventueel ook minder worden, zoals de gemeente zo graag ziet".
 
Na afloop van de actie namen 8 vrijwilligers een prikker mee om in eigen buurt regelmatig rommel op te ruimen. In het najaar volgt een nieuwe actie vanuit de werkgroep, en tussendoor kunnen straten in de Merenwijk ook al aan de slag. De data zullen tegen die tijd op de website van de Wijkvereniging worden vermeld.
(Foto: Carolina D'Andrea)